IRANSKA RIKS FÖRB. I SVERIGE
وبسایت رسمی اتحادیه ایرانیان

ریشه ها ، میراث اندیشه

18

در نفس گیر کُووبد ۱۹ پاتوق کتاب اندیشه – گوتنبرگ نیز نفس اش گرفت و با دو سال استقامت و پایداری ، مجبور شد که کتابفروشی اش را ببندد و هزاران جلد کتاب کتابخانه اش را به مرکزی واگذارد کند .  با خیزی مجدد در امسال ۲۰۲۴  با عنوانی تازه به  نام « مرکز فرهنگ  و کتاب اندیشه- گوتنبرگ » به حرکت در آمد .

سیمنار سه روز “مرکز فرهنگ و کتاب اندیشه – گوتنبرگ”   در کنار «اتحادیه سراسری ایرانیان – واحد غرب سوئد»  و با حمایت مرکز آموزش ایران و نهاد سوئدی  آ ب اف ، سمینار سه روزه  ماه اکتبر را سازمان دادند.  

در نشست سه روزه در تالار اجتماعات اتحادیه واحد غرب ، ما میزبان خانم منیره برادران از فرانکفورت (آلمان) و آقایان احمد نیک آذر ازکلن(آلمان) و عباس سماکار از استکهلم (سوئد) بودیم .

فراهم آوردن آفیش  مشترک ، نمای اصلی کار نمایش و برپایی سیمنار و تحرک جمعی ما را در برابر افکار عمومی جامعه ایرانی گوتنبرگ به نمایش گذاشت . قرار شد هر روز فیلمی از سری نگاهی دیگر با عنوان « ریشه ها، میراث اندیش،»  سینمای مستقل من»   به کارگردانی احمد نیک آذر که استوار دارنده ” سینمای در تبعید و زیر زمنی دو سایه از یک اندام ” را به نمایش در بیاوریم.

احمد نیک آذر فیلمساز، نویسنده و شاعر است که در سالهای تبعید در شهر کلن آلمان زندگی می کند. او با ساخت مجموعه « ریشه ها ، میراث اندیشه»  با نزدیک دویست نفر از فعالین اجتماعی ، فرهنگی، سیاسی و….. به گفتگو نشسته و با بررسی بریده ای از زندگی آنها داستانشان را به تصویر می کشد.

محل برگزاری این سمینار سه روزه لوکال اتحادیه سراسری ایرانیان – واحد غرب انتخاب شد و چند تنی از هیات مدیره و کارکنان آن با تلاش و یکدلی در جهت اهداف این سمینار تلاش بسیار نمودند. میز کتاب “مرکز فرهنگ و کتاب اندیشه- گوتنبرگ ”  در سالن اجتماعات اتحادیه واحد غرب طی سه روز نشست دایر بود و تا حدی بااقبال جمعی روبرو گردید.

روز اول ۲۵ اکتبر ۲۰۲۴شروع برنامه ساعت ۱۸ عصر . امیرجواهری از جانب برگزار کتتده گان به جمع حاضر خوش آمد گفت و اعلام داشت ابتداء فیلم « من یک شورشی هستم » را تماشا می کتیم . بعد استراحت کوتاهی خواهیم داشت و پس آنگاه به همراه آقایان عباس سماکار و احمد نیک آذر گفتگوی مشترک خواهیم داشت و آقای سماکار شعر نیز می خواند.  

نام فیلم صد دقیقه ای : « من یک شورشی هستم» به کارگردانی آقای احمد نیک آذر در گفتگو با عباس سما کار فراهم آمد. در این اثر که در سال ۱۹۹۶ توسط احمد نیک آذر تهیه شده بود ، عباس سماکار با چهره ای که هنوز گرد پیری آنچنان بر صورتش نمایان نبود، صحبت می کرد و رخداد تاریخی در ارتباط با موضوع دستگیری، شکنجه و زندان قبل از انقلاب و وارسی پرونده مغروف به رفقا خسرو گلسرخ و کرامت دانشیان و همراهان وی ، در رودررویی با ساواک و سلطنت پهبلوی را مورد وارسی قرار می دهد . در باب عباس سماکار باید بگوییم:  وی فیلمساز و تصویر برداریست که سالهاست نویسندگی می کند  وی بیش از ۱۱ کتاب شعر منتشر نموده است.

 

 

فیلم را تماشا کردیم و بعد از آن پنل پرسش و پاسخ با حضور احمد نیک آذر و عباس سماکار شکل گرفت و امیر جواهری مدیریت پنل را بر عهده داشت. وی در معرفی کارهایی از آقای احمد نیک آذر بخشی از قول بروشور فراهم آمده آقای نیک آذر را با عنوان : « ریشه ها و میراث اندیشه سینمای مستقل من »  برای جمع قرائت نمود که آمده است :

«  چو پرده دار به شمشیر میزند همه را  / کسی مقیم حریم حرم نخواهد ماند . .. لحظه ای خاص از دوران پر تلاطم زندگی در نبعید ناباورانه با آنچه بر ما گذشته و میگذشت با بهمنی خشمگین ایستاده و د رناکجاآبادی که نمی دانستم به طول عخمر نسلی جدید خواهد انجامید، مبهوت شدم . بهمنی که به بغض و کینه مبدل شد . نه خشمم را پنهان کردم و نه بغضم را فرو خوردم و نه ار کینه ام دست شستم، که هرسه ؛ خشم ، بغض و کینه را پاسخی نمی یافتم .اما پس التیام هر سه را در بازشناخت ریشه هایم یافتم ، که این خود روزنه ای بود به بازیابی هویت من خویشتنم از منظر بیان گونه ای از سینما که بیشک مستندش نمی خوانم ، فرانر اما آری !… »

 امیر جواهری از حاضرین خواست که پرسش هایی خود را با آقایان سماکار و نیک آذر طرح نمانید . حضار سئوالات خود را مطرح کردند و پاسخ های مناسبی نیز دریافت نمودند. پایان بخش برنامه شب اول  قرائت یکی از سرودهای عباس سماکار توسط خودش بود که مورد استقبال قرار گرفت … !

 

 

روز دوم بیست و ششم اکتبر۲۰۲۴ ، میزبان منیره برادران بودیم و قرار بود فیلم مستقل سینمایی « حقیقت ساده» را باتفاق تماشا کنیم و بازهم پنل گفتگو داشته باشیم. منیره برادران از جان بدر بردگان دوره سیاه دهه شصت در زندان های جمهوری اسلامیست و برادرش ” مهدی خسرو شاهی برادران ” که در پانزدهم آذر ۶۰ به جرم کمونیست بودن و آن ” نه ” خونین ، تیر باران کردند. فیلم ” حقیقت ساده”  را به همراه خانم برادران دیدیم و با او بیشتر آشنا شدیم. فضای تلخ و اندوهناک خاطرات خانم برادران فضای سالن اتحادیه را در برگرفته بود و حضار با تشنگی تمام تا پایان کار در سالن نشستند و بعد از تماشای فیلم بمانند روز قبل در پنل گفتگو با احمد نیک آذر و خانم برادران حضور داشتند جلسه روز دوم حدود ساعت ۲۲ شب به پایان رسید.

 

 

روز سوم جلسه ۲۷ اکتبر۲۰۲۴ ساعت۳۰:۱۶ به نمایش فیلم سینمایی و داستانی به نام :« دلتنگتم رفیق » ساخته احمد نیک آذر و با تصویربرداری عباس سماکار و یکی از بازیگران اصلی فیلم آقای «حمید شجاع زیبا»  با محوریت اعدام های دهه خونین شصت آغاز کردیم و بعد از آن ” احمد نیک آذر” و ” عباس سماکار” و خود ” حمید شجاع زیبا” در پانل جای گرفتند و هدایت جلسه را امیر جواهری به عهده گرفت. دوستان حاضر در پانل   به سئوالات مخاطبین پاسخ گفتند. نمایش فیلم با اقبال عمومی انجمن بازنشستگان  و با حضور تعدادی از مخاطبان جدید روبرو گردید که به تماشای فیلم سینمایی نشستند.

 

 

در کنار  این سمینار سه روزه که به اعتقاد ما برگزار کننده گان،  بار هنری، فرهنگی و اطلاع رسانی در رابطه با برش های از تاریخ معاصرایران روشنی بخش می نمود وصحبت هایی درآن مطرح شد که می توان از آن برهه تاریخی کشورمان آگاهی بیشتری یافت ….

 

 

طی سه روز نشست در سالن اجتماعات اتحادیه واحد غرب ، نمایشگاه کتاب توسط مرکز فرهنگ و کتاب اندیشه در جریان بود و حاضرین و مخاطبین کتاب های مورد نظر خود را تهیه نمودند.

در پایان سپاسگزار همه آنانی هستیم که از برنامه های یاد شده دیدن نمودند و  و ومهمانان گرامی خانم منیره برادران و آقایان : احمد نیک آذر- عباس سماکار و حمید شجاع زیبا  با حضور خود همکاری لازم را به ثبوت رساندند …

باتشکرفراوان : مدیریت مرکز فرهنگ و کتاب اندیشه – گوتنبرگ / امیر جواهری لنگرودی

 

دریافت نسخه پی دی اف

نظر بسته شده است